El vehicle elèctric està cada vegada més present als carrers de les nostres ciutats. La seva implantació sembla imparable i ja hi ha opinions que afirmen que el seu preu, una de les principals barreres d’entrada a la mobilitat sostenible, s’igualarà al vehicle convencional en dates tan properes com el 2020.

Davant això, més i més particulars i comunitats de veïns comencen a valorar el que significaria instal·lar punts de càrrega en els seus habitatges i pàrquings però encara existeixen molts dubtes sobre aquest tema. Des de Tesla Industrial volem ajudar-te a conèixer els detalls més comuns sobre aquest tipus d’instal·lació i aconsellar-te resolent alguns dels dubtes més freqüents.

És complexa la instal·lació? Quina normativa i permisos haig de seguir?

La instal·lació d’un punt de càrrega és relativament senzilla. La normativa actual permet instal·lar sense problemes un punt de recarrega en un garatge del nostre domicili si és per a ús privat sense haver de demanar permisos complexos més enllà dels possibles necessaris per obra.

Per a una instal·lació en garatge comunitari, solament caldria afegir el beneplàcit de la comunitat i signatura del president de la mateixa si és per a una plaça individual (corrent amb el cost de la instal·lació únicament l’interessat).

La millor solució passa, i passarà en anys esdevenidors amb l’expansió del vehicle elèctric, per la instal·lació d’una infraestructura individual o comunitària a més de comptar amb els punts de càrrega públics i no hi ha millor moment que l’actual per realitzar aquest tipus d’infraestructura.

Què hem de tenir en compte a l’hora d’escollir un tipus d’instal·lació de punt de càrrega en la nostra llar o comunitat de veïns?

D’una banda hem de tenir en compte el tipus de potència contractada i model de recarrega que desitgem així com la capacitat de la bateria del nostre vehicle. Un altre element vital és el tipus o tipus de presa (connectors) que disposarà el nostre cotxe.

Aquestes dades i decisions afectaran al tipus d’instal·lació,el cost i tipus d’infraestructura necessària. Anem a veure algunes de les opcions.

Potència de recarrega

 • 2,3 KW Recarrega ocasional domèstica. La infraestructura no necessitarà més que una línia convencional però, amb aquesta, el temps de càrrega pot allargar-se fins a 24 hores en cotxes pel que no és un recurs molt útil per a un ús regular de vehicle elèctric familiar. Podria ser útil per a motocicletes, bicicletes o un altre tipus de vehicle petit.
 • 3,7KW Amb aquesta potència (comuna en les llars europees) obtenim un punt de recarrega domèstic d’infraestructura senzilla i de cost moderat. Generalment consistirà en la instal·lació d’un mural de càrrega (wallbox) amb comptador propi per a aquestes funcions i és la millor potència i solució per a una instal·lació unifamiliar que ens permeti un ús regular del nostre vehicle elèctric.
 • 7’4KW Aquesta potència sol estar disponible en pàrquings públics, comunitats de veïns i fins i tot en algunes llars amb potència suficient contractada. Si disposem d’aquesta potència, podrem comptar amb la instal·lació de punts de càrrega ràpida i són la solució més còmoda i eficient. Amb aquests punts podries carregar completament el teu vehicle durant la nit mentre descanses per al proper dia.
 • 22 – 50KW Aquesta potència actualment està disponible en punts de recarrega públics, els coneguts com “electrolineras”, que trobem en llocs com a centres comercials. Permet una càrrega ràpida de la majoria de vehicles. El temps variarà segons el model i el seu ús de corrent altern o contínua, però pot ser tan baix com una hora.

Tipus de recarrega

Molt lligada a la potència que disposem o volem contractar, està la decisió sobre la manera de recarrega. Podem optar per connexions directes o indirectes.

 • La connexió directa de baixa potència (fins als 2’8 KW) són preses no dedicades, adequades únicament per a vehicles elèctrics petits i amb cables que poden ser simples o amb supervisió de recarrega per evitar sobrecalentamientos.
 • La connexió directa per a potències entre 3,7 KW i 22 KW ja ens ofereix una presa dedicada amb cable específic i monitoratge de recarrega (i per tant més segura) i és el tipus ideal que des de Tesla Industrial recomanem per a un pàrquing particular.
 • La connexió indirecta és la usada per a potències superiors (entre els 22 i els 50KW vists més ariba)amb cable dedicat i presa externa monitorizadapara recarregues ràpides de tot tipus de vehicles.

Tipus de presa en vehicles elèctrics

Una vegada decidida la instal·lació que necessites i és adequada a la potència contractada que disposes en la teva llar o comunitat de veïns, és necessari tenir els cables i connexions adequats per als vehicles que van a usar el punt de càrrega. Entre uns altres, els més comuns són els següents:

 • Endoll estàndard (schuko): per a les línies de menor potència, convencionals i solament disponibles para recarregues lentes o bicicletes elèctriques així com per als primers models de cotxes elèctrics, ja que disposaven de bateries de menor capacitat.
 • Connector tipus 1 o estàndard japonès. L’ús d’aquest connector per a corrent altern està estès més enllà de Japó, a Europa i Estats Units i els munten cotxes com els Nissan, Mitsubishi, Kia i també alguns models de Peugeot i Citroën. Encara així, els models més actuals tendeixen a l’ús del connector Tipus 2 que veurem a continuació i que segons tot indica, es convertirà en el estàndar mundial.
 • Connector tipus 2 o estàndard europeu. El Tesla Model S, BMW, Mercedes, Renault i Porsche entre uns altres s’han decantat per aquest tipus de connector de corrent altern també que s’està popularitzant a nivell mundial.
 • Connector CHAdeMO. És un tipus de connector de corrent continu per a càrregues ràpides, d’origen japonès i disponible per a les mateixes marques comentades més amunt.
 • Connector CCS. l’equivalent europeu al CHAdeMO(corrent continu) per a càrregues ràpides i que utilitzen cotxes com els Audi, BMW, Porsche, Volkswagen entre uns altres.

Com pots veure, existeixen múltiples opcions de potència contractada i infraestructura necessària segons les teves necessitats i el tipus de vehicle. A Tesla Industrial t’assessorarem amb la millor solució a les teves necessitats perquè puguis gaudir de la mobilitat sostenible de forma ràpida, còmoda i segura.